Obiceiuri si tradiţii:

 

„Fosnicul“, sauBalul însuraţilor“

Este o petrecere organizată anual, din cele mai vechi timpuri, de către românii din satele din jurul Făgărăşului. Dacă în zona Rupea petrecerea este ocazionată de Unirea Principatelor din 1859, peste Olt acest obicei are rădăcini mai vechi.
Fosnicul din comuna Jibert este renumit în zonă. Mulţi spun că este cea mai frumoasă petrecere de după Revelion, iar fiii satului vin aici în fiecare an, din toate colţurile ţării sau ale lumii.
Petrecerea începe de fiecare dată la oră opt seara, iar în deschidere, taţîi de vecinăţâţe şi preotul satului fac o dâre de seamă a anului care a trecut.
Acum participanţii nu mai mănâncă slănină, ceapă şi plăcinte cu jumeri, ci îşi duc de acasă aperitive de toate felurile, prăjituri şi băutură. După discursurile serioase, începe distracţia.
Cel mai frumos şi emoţionant moment al zilei de 24 ianuarie, nu este uitat de comunitate şi la miezul nopţii toţi participanţii îşi dau mâna cu mâna şi cântă Horă Unirii.
Acest moment este esenţa acestui obicei, motiv al românilor de a sărbători Unirea de la 1859.

- O tradiţie care se mai păstrează şi astăzi este „colindatul cu icoana al copiilor. Elevii din clasa întâi şi până într-a opta merg în Ajun de Crăciun la colindat prin tot satul purtând cu ei cea mai veche icoană din biserică. Ei pleacă întotdeauna la colindat la prânz şi până seara termină de colindat tot satul.
Un alt obicei este ceata de feciori.
În fiecare sat, în preajmă sărbătorilor de Crăciun, tinerii se îmbracă în costumele populare tradiţionale fiecărui sat şi pleacă la colindat, ei încep cu biserică şi preotul satului, apoi cu primarul, urmând ca ei fie primti în fiecare casa din sat dar şi în oraşele apropiate unde colindă sătenii care s-au mutat în zona urbană. Colindă cetaşilor este răsplătită cu prăjituri, suc, vin dar şi bani, cu care aceştia organizează balul Crăciunului şi serile de joc unde prezintă dansurile tradiţionale româneşti dar şi cele specifice satului.

Dardaica

Acest obicei este specific satului Dacia dar şi altor comune ca Jibert şi Lovnic, este Dardaica. De Sfântul Petru şi Pavel, adică 29 iunie, se organiza "dardaica". Se confecţionă din timp un păr foarte înalt, care se înfigea în locul de petrecere din mijlocul satului. în vârful părului se fixa o cutie în care se puneau fructe, cârpe frumoase şi bani. Urma întrecerea între flăcăi. Avea întâietate la dardaica flăcăul care urma se casatoresca în acel an. El încerca urce dardaica până la vârf. Dacă ajungea lua pentru el tot conţinutul cutiei. Dacă nu, venea altul la rând. Unii, mai inventivi, se ungeau din timp cu miere ca nu alunece de-alungul părului. După ce un flăcău câştiga dardaica, urma jocul în jurul ei. Se întindeau hore mari şi petrecerea dura până la asfinţit. Saşii făceau petrecerea în faţa casei parohiale. Sărbătoarea se făcea după liturghie, la care participa toată lumea de la începutul până la sfârşitul slujbei.

Kronenfest

Specifică zonei Rupea este sărbătoarea care poartă denumirea de Kronenfest, o ceremonie de vară a comunităţilor săseşti din Rupea, Viscri, Buneşti, Dacia şi Fişer. Se împletesc mai multe cununi din flori viu colorate, se ornează cu panglici şi se amplasează în grădina casei parohiale. În dimineaţa zilei în care are loc ceremonia, localnicii se îmbracă în costume populare şi merg la slujbă, după care se adună în jurul cununii, cântă şi dansează. Sărbătoarea marchează trecerea de la primavară la vară, fiind o sărbătoare a florilor şi a vegetaţiei abundente.

Adunarea vecinătăţilor

În comuna Jibert, în data de 24 ianuarie se sărbătoreşte “Adunarea vecinătăţilor” unde participă toţi bărbaţii căsătoriţi pentru a discuta activitatea desfăşurată în cursul anului şi un plan de activităţi administartiv organizatorice pentru anul următor, iar seara sunt invitate de către gazdă şi femeile pentru dans şi cântece specifice zonei